Vegen inn i skoddeheimen

Vegen inn i skoddeheimen
Varenr.
1955
Pris
kr 390,00 Eks. MVA

Kvantumsrabatt

Loading...
CD inkludert i boka, musikk ved Karl Seglem
Boka bygger på bilder malt av Inger Anne Ree Hunderi, som etter tre års uro pga diverse symptomer fikk diagnosen Alzheimer da hun var 55 år gammel. Inger Anne var utdannet fysioterapeut, men hadde i alle år vært en habil amatørkunstner. Gjennom bildene hun malte før og etter at sykdommen ble fastslått får vi et rystende innblikk i hva det innebærer å få en slik diagnose og å måtte leve med en slik sykdom.

Inger Annes mann Ola Hunderi har i ettertid skrevet dikt til Inger Annes bilder. Han har fulgt henne tett i sykdomsutviklingen, Inger Anne var blant annet med ektefellen på jobb ved NTNU i et helt år, fordi hun ikke våget/orket å være alene hjemme. Og da Inger Anne ble for syk til å bo hjemme flyttet Ola i en periode inn på sykehjemmet sammen med henne. I boka forteller han også i prosaform om denne utfordrende perioden i deres samliv. Om hvordan han opplevde det er å miste en kjær ektefelle litt etter litt – mens hun fortsatt lever.
”Modig og ærlig, beint fram og sårt, men samtidig med kjærlighet, tar han (Ola Hunderi red. anm.) oss med inn i omstende og kjensler få av oss vågar å formidle i det offentlege rommet,” skriver avdelingsoverlege og professor i geriatri ved NTNU, Olav Sletvold i sitt forord til boka.
Musikeren og komponisten Karl Seglem er en av mange som har blitt sterkt grepet av Inger Annes historie. Han har nå skrevet musikk til bildene. En cd med verket Skoddeheimen følger med hvert eks av boka.
Maler og førsteamanuensis ved NTNUs Institutt for byggekunst, form og farge, Jostein Kirkerud, sier om Inger Anne Ree Hunderis bilder: Bildene spenner i tid og utvikling. Fra å være en dyktig amatørmalers formalt godt strukturerte bildekomposisjoner med motiver av
liv, lykke og livsglede, starter vi en nedstigning til et helvete av en livstilstand ingen hittil har kunnet rapportere fra konsistent, og med begrep som kommuniserer presist.

Utgivelsen er spesiell, også når man ser den fra et internasjonalt ståsted. Utgivelsen er derfor tospråklig – på nynorsk/engelsk. Dette i håp om at den skal få et publikum også utenfor Norges grenser.
 
Antall sider: 140
Utgivelsesår: 2009
ISBN: 978-82-8061-121-5
 
Les anmeldelse av boka i bladet Notabene