Andelen eldre med minoritets- eller innvandrerbakgrunn vil øke i de kommende årene. Målsettingen om at eldre skal bo trygt hjemme innebærer at det finnes et behov for å drive aktivt helsefremmende arbeid gjennom livsløpet for å forebygge sykdom og funksjonssvikt i alderdommen. Det kan være en utfordring å komme i kontakt med eldre med minoritetsbakgrunn og nå ut med informasjon knyttet til folkehelse, forebyggende tilbud og lavterskeltilbud. Videre er det nødvendig å kjenne forventningene denne gruppa har til tjenestene. De kan ha ulike erfaringer med helsevesenet, og dette får betydning for kontakten med og bruken av ulike tjenester. Den økende bruken av digitale flater for kontakt innebærer behov for digital kompetanse hos brukere av tjenestene. Dette kan være en utfordring for eldre med minoritetsbakgrunn.
I denne rapporten oppsummeres tilgjengelig forskning om eldre med minoritetsbakgrunns forventninger og erfaringer med helse- og omsorgstjenestene og hvordan utfordringer med språk, ulike oppfatninger av og syn på helse og sykdom påvirker deres møte med tjenestene. Videre beskrives forskning knyttet til denne gruppens bruk av digitale verktøy og hvordan man kan tilrettelegge og nå ut med informasjon knyttet til folkehelse og forebyggende tilbud i kommunene.
Rapporten vil være aktuell for alle interesserte, ikke minst helsepersonell og andre som arbeider innenfor feltet eldreomsorg, for politikere og andre beslutningstakere og for mediefolk. Rapporten gir grunnlag for oppfølging av eldre med minoritetsbakgrunn og for planlegging av helse- og omsorgstjenester.
Rapporten er laget av Aldring og helse på oppdrag fra Oslo kommune.
Anne Marie Mork Rokstad har vært redaktør og hovedforfatter. Medforfattere er Øyvind Kirkevold, Aud Johannessen, Magnhild Nicolaisen, Elisabeth Wiken Telenius og Rita Weum.
ISBN: 978-82-8470-059-5 (PDF)
ISBN: 978-82-8470-060-1 (trykt)
Utgivelsesår: 2025
Antall sider: 64